Bij ons kunt u terecht voor het schoonmaken en restaureren van papier, lijsten en schilderijen 

Vaak is het de moeite waard om uw schilderij of werk op papier, wat u al wat langer in bezit heeft, door ons te laten schoonmaken en/of restaureren. Als u bij ons langs komt, kunnen wij u adviseren of het schoonmaken en/of restaureren van uw kunstwerk een zichtbaar verschil zal opleveren. Zo is het bij een grauw uitziend schilderij zeker lonend om deze schoon te laten maken. Eventueel in combinatie met een nieuwe lijst ziet uw kunstwerk er weer fris en levendig uit! Ook lijsten die hun beste tijd gehad hebben (met eventuele schade), maar toch dierbaar voor u zijn, kunnen meestal nog door ons gerestaureerd worden.

 

 

Papierrestauratie wordt onder andere toegepast, omdat kunstwerken op papier in de loop der jaren kunnen verkleuren. Daarnaast raken prenten vaak vergeeld doordat ze zijn ingelijst met schadelijk en zuurhoudend karton. Hierdoor ontstaan er op de afbeelding en op de rand van een passe-partout uitsnede verkleuringen en bruine vlekjes, die op den duur steeds groter en donkerder worden. Er zijn verschillende oorzaken waarom papier gerestaureerd moet worden:

OORZAKEN VAN VERVAL VAN PAPIER

 1. Zuren. Zuren  tasten uw papier het ergst aan. Het kan bros worden en zelfs uit elkaar vallen. 
 2. Oxidatie. Zuurstof kan chemisch inwerken en veroorzaakt oxidatie. 
 3. Water. Condensatie kan ontstaan wanneer papier ingelijst achter glas opgehangen is aan een koude (buiten)muur.  Het microklimaat dat gevormd wordt en de aanwezigheid van water zorgen voor een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
 4. Insecten. Insecten  zoals boekenluizen, stofluizen,boekenworm, zilvervisjes, vliegen en museumkever zorgen voor behoorlijke schade.
 5. De mens. Te vaak zijn prenten, waardevolle documenten en kunstwerken incorrect ingelijst. 
  Bij vele inlijstingen heeft men zich geconcentreerd op het esthetisch aspect. De binnenzijde van een inlijsting is echter van cruciaal belang. Het gebruik van zeer zuur karton, gehele verlijming, kleefbanden en andere slechte materialen tasten uw ingelijst werk aan. Daarnaast kan verkeerde opslag (zoals vochtige kelders, hete zolders of stookruimten) ook schade veroorzaken.

Door papierrestauratie kunnen de bruine verkleuringen net als vergeling en waterkringen verwijderd worden. Aansluitend wordt het werk met een ontzuringsvloeistof behandeld. Verdere achteruitgang wordt dan tegengehouden. Ook beschadigingen zoals scheuren kunnen vrijwel onzichtbaar worden gerepareerd.      

De werkzaamheden die wij kunnen uitvoeren, zijn:

 • papieroppervlakte schoonmaken
 • verwijderen van bruine randen en verkleuring
 • sluiten van scheuren
 • verwijderen van papierschimmel
 • opvullen van gaten veroorzaakt door parasieten
 • verwijderen van vetvlekken en lijmrestanten en andere vuilplekken
 • verwijderen van vochtplekken (ook wel “foxing” genoemd) 
 • verwijderen van opplakkarton en lijmrestanten
 • verwijderen van vouwen en glad maken van golvend papier
 • aanbrengen van steunpapier (doubleren) met reversibel restauratiepapier (Japans papier)
 • ontzuren en conserveren van papier
 • het maken van zuurvrij passe-partout en achterkarton (museumkwaliteit)
 • voorstel voor het bewaren of het inlijsten van het kunstwerk
 • controle en onderhoud van kunstverzamelingen of ingelijste kunst
 • fotodocumentatie van aquarellen, pasteltekeningen, affiches en andere objecten op papier                   
 • conserverend inlijsten (zuurvrij) en tips voor het ophangen van de lijst

Restauratie kaart van von Wiebeking 1762-1842

Voor Behandeling Na Behandeling

Restauratie van een lithografie

Voor Behandeling Na Behandeling

Prent op zuurhoudend karton


Conservering


Het kan voorkomen dat een voor u dierbare lijst beschadigd (bijvoorbeeld van de muur gevallen) is geraakt. In plaats van voor een nieuwe lijst te gaan, kunt u ervoor kiezen om uw huidige lijst door ons te laten restaureren. Vaak is het mogelijk om ontbrekende stukken/onderdelen te repliceren. Hierna wordt het nieuwe stuk lijst bewerkt zodat deze op gaat in de rest van de lijst.

Ook kan het voorvallen dat er een object tegen het schilderij is gekomen waardoor er een scheur is in ontstaan. De meeste scheuren zijn door ons te herstellen. Als eerste zullen we de scheur aan de achterkant versterken en dichtplakken. Daarna zullen we aan de voorkant op de plek van de scheur het schilderij bijwerken met verf. 

Sluiten van een scheur in een schilderij

foto 05.jpg
foto 07.jpg

Bij oudere kunstwerken zie je vaak dat er zich in de loop der tijd vuil heeft opgebouwd op het werk. De opbouw van vuil is niet te voorkomen (alleen de snelheid waarmee) en ontstaat bij iedere levensstijl, maar als er bijvoorbeeld binnenshuis gerookt wordt zal de aanslag op het schilderij des te zichtbaarder zijn . U kunt schilderijen door ons uitvoerig schoon laten maken. Het schoonmaken van een schilderij zorgt ervoor dat de kleuren weer levendig worden en het werk er weer fris uitziet.

Daarnaast kan het zo zijn dat de vernislaag op uw schilderij vergeeld is. Als er niet voor de juiste vernis is gekozen, kan deze worden aangetast door uv licht. In dat geval kunnen we de vernislaag verwijderen en indien nodig ook nog het schilderij schoonmaken. Daarna zullen we een nieuwe vernislaag aanbrengen die uw schilderij beschermd. 


SChoonmaak van schilderij en lijst met sigarettenaanslag 

Voor Behandeling Na Behandeling
Voor Behandeling Na Behandeling

Schoonmaak van schilderij


Verwijderen oude vernislaag


SChoonmaak van schilderij

Voor Behandeling Na Behandeling

Schoonmaak en inlijsting schilderij

Voor Behandeling Na Behandeling
007.jpg